E-spor’a Giriş
--
İlk yazıma en çok sorulan sorulardan biriyle başlamak istiyorum. E-spor (Elektronik Sporlar) nedir? Öncelikle hayatımıza ne kadar yeni girdiği düşünülse de aslında en eski video oyunu yarışması 19 Ekim 1972'de Stanford Üniversitesi’nde Spacewar oyunu için yapılmıştır. Tabii burada size e-spor tarihini anlatmayacağım ama nereden başladığını da söylemeden geçmek olmazdı.
2010 yılından itibaren e-spor’a olan ilgi hızla artmaya başladı. Bu ilgiden başlayan güçle birlikte e-spor’da ödül miktarları da aynı oranda artmaya başladı. Kitlelerin büyümeleri ile birlikte bir çok yatırımcı profesyonel e-spor takımları kurmaya başladılar. Bu takımların kurulmasıyla birlikte rekabet ortamı daha fazla kızışmaya başladı. Rekabetin artmasıyla birlikte e-spora olan ilgi daha da arttı ve büyük taraftar kitleleri oluşmaya başladı. Bu fırsatı gören büyük şirketler e-spor takımlarına sponsor olmaya başladılar. Büyük kitleler ve büyük yatırımlar sonucunda e-spor’un değerlemesi milyar dolara ulaştı.
Peki Türkiye’de e-spor kendini nasıl gösteriyor ?
2000'li yılların başlarında ülkemizde Counter Strike (FPS First Person Shooter-Birinci Şahıs Nişancı türü oyunları tanımlamak için kullanır.) furyası esmeye başladı. MOBA (Multiplayer Online Battle Arena -
Çok Oyunculu Çevrimiçi Savaş oyunlarını tanımlamak için kullanır.) oyuncularına ithafen başlayan Warcraft III: Frozen Throne üzerinden oynanan DOTA dönemi ortaya çıktı. Tabi bununla kalmayıp arkasından gelen Call of Duty 2 turnuvaları ile aslında e-spor ne kadar resmi olmasa da ülkemize giriş yapmış oldu. Bu süreci fırsat bilen internet kafeler çeşitli oyunlarla ilgili turnuvalar düzenledi. Ödül olarak çok düşük rakamlarda para ödülleri veya ekipman desteği sağlanıyordu. Böylelikle 2000'li yılların e-spor arenaları oluşmuş oldu.
Günümüzde ise öncelikle Riot Games tarafından başlatılan League of Legends profesyonel ligi ve ardından başlayan Lokum Games tarafından yapılan Zula Süper Lig ile birlikte ülkemizde de e-spora verilen değer artmaya başladı. Tabii liglerin kurulmasıyla birlikte E-spor Arena’ları da oluşturuldu. Yine Riot Games tarafından kurulan Riot Games E-spor Sahnesi ve Lokum Games tarafından kurulan Non-Stop Zula Arena’yı örnek verebiliriz. Bu gelişmelerle birlikte ülkemizde de e-spora yapılan yatırımlar arttı ve şirketler takımlara sponsor olmaya başladılar. Türkiye E-spor Federasyonu’nun kurulmasıyla birlikte ülkemizde e-spora verilen önem büyük bir hızla artmaya devam ediyor.
E-spor dolu yıllar bizleri bekliyor. Bakalım gelişmeler bize neler gösterecek bir sonra ki yazımda görüşmek üzere. Sevgiyle kalın.
www.minorpreneurs.com
yagiz@minorpreneurs.com